Energia termiczna zgromadzona w RTG
-
Energia termiczna zgromadzona w RTG
Miałem ostatnio rozkminę dotyczącą tego, ile faktycznie energii jest zgromadzonej w generatorach termoelektrycznych, które są wstawiane do sond kosmicznych. Nigdy nie wykonywałem konkretnych obliczeń, a wydaje mi się, że te obliczenia mogłyby zaskoczyć - chodzi o ilość energii termicznej, jaką ma zgromadzony w sobie pluton, który samorzutnie się rozpada na pokładzie sondy, np. Voyager. Te obliczenia oczywiście musiałyby uwzględnia zmieniające się tempo rozpadu promieniotwórczego, które również, w pewnym stopniu, zależy od temperatury tego materiału.
Zatem całka po całej mocy cieplnej wydzielanej przez taki generator musiałaby uwzględniać moc początkową, oraz moc graniczną, przy której rozpad nie posiadałby rozsądnego wymiaru (np. 100W (mówimy tu o mocy cieplnej, nie elektrycznej!))
Jeżeli ktoś wykonywał podobne obliczenia, to niech zapoda odpowiedź - jest to dobra ciekawostka, również z punktu widzenia przyszłości energii pozyskiwanej z materiałów termoelektrycznych.
Zatem całka po całej mocy cieplnej wydzielanej przez taki generator musiałaby uwzględniać moc początkową, oraz moc graniczną, przy której rozpad nie posiadałby rozsądnego wymiaru (np. 100W (mówimy tu o mocy cieplnej, nie elektrycznej!))
Jeżeli ktoś wykonywał podobne obliczenia, to niech zapoda odpowiedź - jest to dobra ciekawostka, również z punktu widzenia przyszłości energii pozyskiwanej z materiałów termoelektrycznych.