Ogarnianie Nieba

Ad astra!
Sagittarius

Ogarnianie Nieba

Post autor: Sagittarius »

Siemano Ogarniacze,
zastanawiam się nad jakimś małym obserwatorium w domu, tak żeby teleskop podpiąć do komputera i oglądać niebo.
Nie wiem jak to się sprawdzi pod względem światła latarni miejskich itp, ale mogę być też bardziej mobilna podpinając laptopa, stąd pytania:

Jak zabrać się za stworzenie czegoś takiego?
Jaki teleskop wybrać na początek?
Jakie programy zainstalować?

W sumie wpadł mi taki pomysł do głowy i jeszcze nie bardzo wiem o co zapytać, więc może macie dla mnie jakieś pytania, na które powinnam sama sobie odpowiedzieć i sugestie, których nie wzięłam pod uwagę.

Z góry dzięki ❤️

leomesi_2

Re: Ogarnianie Nieba

Post autor: leomesi_2 »

A więc tak, jak chcesz sobie takie coś zrobić to zacznijmy od lokalizacji gdzie jest najmniej światła i polecam do tego stronkę light pollution map. Oczywiście jak się znajdzie odpowiednie miejsce no to popytać/poszukać opinii innych co byli w okolicy tej miejscówki, lecz najlepiej się samemu wybrać i zobaczyć jak jest. Jeżeli znalazło się miejsce no to szpej. Nie wiem czy jesteś już zaawansowaną osobą w obserwacjach i ma się dużo pieniędzy oraz 12 cali już nie wystarczy no to najlepiej na 16 cali lub wyżej (w sensie chodzi o dobsony) (oczywiście jak chcesz astrofoto (na dosyć krótki czas naświetlania to dobson jeszcze jest git) no to nie dobsony tylko motaż azymutalny)). I najlepiej jest pobrać stellarium. No i mam pytanie czy ty dopiero zaczynasz z astronomią amatorską czy jesteś w tym środowisku tylko szukasz rad? Bo za cholibkę nie wiem jak się zabrać za udzielenie dalszych odpowiedzi, ponieważ zapodane przykłady np. 16 cali no to już są spore pieniądze.

ODPOWIEDZ